PİRİ REİS

HANDAN GÖKÇEK –  Çizmeli Kedi Kitaplığı

  Çizmeli Kedi Kitaplığı çocuklarımız ve gençlerimiz için değerli yapıtları yayınlamaya devam ediyor. Dahiler Kulübü dizisinin ikinci kitabı olarak çocuklarımıza armağan edilen Piri Reis yetişkin dünyasının öykü ve romanlarıyla tanıdığı Handan Gökçek’in ikinci çocuk kitabı.
Kitabın kapağı Murat Kara tarafından Piri Reis’in görkemli kimliğini çağrıştıracak bir biçimde hazırlanmış. ‘Al beni hemen oku’ diye çağıran bir sesi var. İç resimlerde de aynı titizliğe hayran olmamak mümkün değil. Arka kapakta kitap biyografi diye tanımlansa da bence ‘biyografik roman’ tanımı daha iyi olurdu.
Handan Gökçek beş yüz yılı aşan bir süredir yaptıklarıyla kendisinden söz ettiren bu büyük denizcinin yaşamını gerçek bir roman tadında okurlara sunmuş. ‘Gözlerinin önünde alabildiğine uzanıyordu iki farklı mavilik, biri gökyüzü diğeri deniz. Çok uzaklarda bir yerde gökyüzü aşağı iniyor, deniz yükseliyor ikisi birlikte incecik bir çizgi halini alıyordu.’ cümleleriyle başlayan 96 sayfalık kitap okuru hemen edebi bir tatla kavrıyor. 10 yaşındaki Muhiddin Piri ‘nin denizcilik ve kaptanlık hayalleri ilk sayfadan başlayarak merak duygusunu uyandırıyor. Hayaller o kadar canlı anlatılıyor ki ‘ne olacak bu çocuğun geleceği?‘ sorusuyla kitabı hemen bitirmek arzusu uyandırıyor.
   Küçük Piri babasının ısrarıyla Hoca efendiden aldığı derslere, kaptan amcasının anlattığı denizcilik öyküleriyle ilgili hayaller kurarak katlanabiliyor. Hayallerini geceleri kandil ışığında oluşan gölgelerden yarattığı ejderha biçimindeki dostuyla paylaşıyor. ‘Ben bir rüyayım, hikâye kahramanı olduğumda doğru. Sen hikâyelere inandığın için ben burada varım. Masallara inanmayanlar gerçekleri bulamazlar.’diyerek kendisini tanımlayan ejderha yaşamı boyunca Piri Reis’e cesaret veren iç sesi oluyor ve yoldaşlık ediyor. Osmanlı yükseliş döneminde denizlere hâkim olma gücünü, gezdiği gördüğü yerleri yazarak anlatma ve çizme becerilerini hep bu hayali kahramanıyla konuşarak gerçekleştiriyor. Kitap boyunca deniz tutkusunu, yalnızlığı, düşmanlarla baş etmeyi kendi iç sesine kulak vererek başarabilen bir dehanın görkemli yaşamını okuyoruz. Ejderha ile betimlenen fantastik kahraman anlatıya farklı bir coşku ve heyecan katıyor.
Handan Gökçek ‘ehli hürmet’,  ‘Alesta tramola’ gibi sözcükleri yer yer akıcı anlatımına yerleştirerek,  okura denizcilik deyimleri ve on beşinci yüzyılın gündelik dili hakkında fikirler veriyor. O çağın mekânlarını sanki içinde yaşamış gibi anlatarak okuru yüzyıllar ötesine götürmeyi başarabiliyor.
Zorlu bir araştırmayla ve zengin bir edebi yetkinlikle yazılmış bu eseri çocuklara ve gençlere armağan ettiği için sevgili Handan Gökçek’e teşekkür ediyor ve bu kulvarda yeni yapıtlarını bekliyorum.
Kitabın ikinci baskısında hedeflenen yaş grubunun kapakta yer almasını, eserin hazırlanmasında kullanılan kaynakların belirtilmesini ve severek okuduğumuz Handan Gökçek’in eserlerinin tamamının yazılmasını dileyerek Çizmeli Kedi Kitaplığına da başarılar diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder